Top

Ako štatistika pomohla vo výskume dinosaurov

Žiadna vedná disciplína nedokáže existovať bez ostatných. Vedci z rôznych oblastí úzko spolupracujú, a tak sa niekedy stáva, že dinosaury skúma aj matematik.

Dinosaurus Dilong paradoxus bol predkom slávneho predátora T-Rexa. Žil 50 miliónov rokov pred tým, ako sa Tyrannosaurus Rex stal pánom Zeme. Dilonga skúmajú aj biológovia pod vedením docenta Martina Kundráta z Technologického a inovačného parku UPJŠ.

Zistili, že kým T-Rex mal podlhovastý mozog, mozog Dilonga mal tvar písmena S. Mozog v tvare S je pritom charakteristický pre vtáky, čiže Dilong mal viac rozvinutý mozog než jeho potomok T-Rex.

Ale ako môže mať predok vyspelejší mozog než potomok? Odpoveďou je evolúcia: oba typy mozgov slúžili na niečo iné. Dilong bol oveľa menší než T-Rex a to kompenzoval rýchlosťou, šikovnosťou a výborným sluchom. Vďaka svojmu obratnému predkovi sa neskôr T-Rex mohol stať top predátorom.  

Keďže mozgové tkanivo sa rýchlo rozkladá, jediný spôsob, ako získať jeho tvar, je analýza lebky. A tu vstúpila do hry matematika a štatistika: Martina Hančová a Andrej Gajdoš z Ústavu matematických vied pomohli analyzovať tvary mozgovní na viacerých nálezoch tyranosaurov.

Príspevok pripravila bývalá študentka UPJŠ – Mgr. Lucia Kekeňáková.